“UNRWA in oorlog”: Nieuwe film laat zien hoe de VN-organisatie kinderen in Judea en Samaria traint om te doden
Het motto van het UNRWA-onderwijs is: ‘Vrede begint hier’. Hoe kan het dat een sociale VN-organisatie haar onderwijssysteem gebruikt om kinderen voor te bereiden op oorlog?
Onthullingen van de Israëlische regering over de Organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen in het Nabije Oosten (UNRWA) hebben het zorgvuldig gecultiveerde imago van de organisatie als humanitaire organisatie aan diggelen geslagen en haar ontmaskerd als niets minder dan een arm van Hamas in Gaza. De gelijkwaardige rol van de UNRWA in Judea en Samaria is echter nauwelijks belicht. Een nieuwe film getiteld “UNRWA at War” richt zich op de educatieve kant van UNRWA’s activiteiten, waar kinderen niet alleen wordt geleerd om te haten, maar ook om te doden. Net als in Gaza indoctrineert de UNRWA kinderen in Judea en Samaria met hetzelfde genocidale credo, alleen in dit geval ten gunste van Fatah, de regerende partij in de Palestijnse Autoriteit. De 20 minuten durende film werd op 1 september uitgebracht door het in Jeruzalem gevestigde Center for Near East Policy Research en is online beschikbaar.
De directeur van het centrum, David Bedein, vertelde dat de film laat zien wat er aan de hand is in Bethlehem. “Dit is de volgende plaats waar terroristen zullen toeslaan,” zei hij. Wanneer zou zo’n aanval kunnen plaatsvinden? “Morgen,” zei hij. De film laat zien dat terroristen zoals Dalal Mughrabi, een lid van Fatah die betrokken was bij het bloedbad aan de Coastal Road in Israël in 1978, waarbij 38 Israëlische burgers, waaronder 13 kinderen, werden vermoord, regelmatig worden afgeschilderd als helden en rolmodellen in UNRWA-scholen. Foto’s van Mughrabi en andere terroristen sieren de muren van de scholen. In de film spreken Arabische leerlingen in Judea en Samaria die op UNRWA-scholen hebben gezeten met eerbied over Mughrabi.
“Ze is als mijn zus, als mijn moeder. Ze is een deel van ons volk,” zegt een jongen uit het Al-Amari vluchtelingenkamp ten oosten van Ramallah. Een zesjarig meisje, ook uit Al-Amari, zegt: “Dhalal Mughrabi is een Palestijnse martelaar. Ze vocht tegen de Joden. Ze blies ze op.”
Bedein, die al tientallen jaren alarm slaat over UNRWA, beschrijft de indoctrinatie die de kinderen krijgen als “moordtraining”. UNRWA, zegt hij, is een “machine” die genocidale kinderen voortbrengt.
Kutaiba Hatab, 15 jaar, gaat naar de jongensschool van de UNRWA in het Jalazone vluchtelingenkamp ten noorden van Ramallah in Samaria. Als hem in de film wordt gevraagd wat hij heeft geleerd over het recht op terugkeer, antwoordt hij: “Om te vechten en te blijven vechten tot Palestina bevrijd is!”. Hij zegt verder dat als hij groot is, hij “een jihadist zal zijn en voor hun god zal vechten!” “Haat je Joden?” vraagt een interviewer aan Rada Abu-Hatab, 12 jaar, een UNRWA studente in Jenin. “Ja, heel erg,” antwoordt ze, ”Ik wil vechten en een martelaar worden en met mijn god naar de hemel opstijgen!”
Mohammed Mahmud Khalil, een UNRWA-student uit Ein Arik, een Arabische stad in de buurt van Ramallah, zegt: “Wat is de oplossing voor Jeruzalem? Dood de Joden. We zullen ons ontdoen van de Joden … Met de hulp van mijn god zal ik een heilige strijder worden.”
Alle kinderen legden een verband tussen de Hamas-invasie van 7 oktober en het recht op terugkeer, en beschreven de wrede aanval als een poging om het land van de Joden te ontdoen. “7 oktober houdt verband met het recht op terugkeer omdat Hamas een deel van ons land heroverde dat door de bezetters was ingenomen,” zegt Osama Belashe, een UNRWA-student uit Jalazone. “Op school leerde onze leraar ons dat we terug moeten gaan. Zelfs als Israël ons compensatie betaalt om hier te blijven, moeten we teruggaan.” Voor Bedein is de belangrijkste boodschap van de film dat kinderen bij UNRWA militaire training krijgen. In eerdere films heeft Bedein laten zien dat deze trainingskampen zijn opgezet in de buurt van bases van de Israëlische defensiemacht. Hij vreest dat Israël zich traag aanpast aan de realiteit van na 7 oktober. “Ze maken dezelfde fout als afgelopen oktober en houden zich niet bezig met de oorlogsvoorbereidingen in de UNRWA-kampen,” zei hij. Hij ziet echter tekenen van een heroverweging, wijzend op een recent bericht op de Israëlische legerradio dat het leger van plan is een onderzoek in te stellen naar militaire training in de UNRWA-kampen.
En volgende week zal Bedein zijn bevindingen presenteren aan een commissie van de Knesset. “Mensen die me 36 jaar lang niet serieus namen, nemen me nu wel serieus,” zei hij.
Incompetentie of moedwillige blindheid van de kant van de Israëlische autoriteiten is een terugkerend thema voor Bedein. Hij zei dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken een speciale afdeling heeft die verantwoordelijk is voor het toezicht op de UNRWA, maar dat de vertegenwoordigers niets weten over de wapens die opgeslagen liggen in de UNRWA-kampen. Hij nam hen mee naar het Askar kamp aan de grens met Nablus (Shechem) om het hen te laten zien. “Ze hadden geen idee van de wapens,” zei hij. Bovendien heeft Israël nooit zijn toezicht plicht vervuld, zei hij. “Israël heeft de macht om een veto uit te spreken over alles in het Palestijnse onderwijs. Wat we op 7 oktober hebben geleerd is dat ze dat niet hebben gedaan,” voegde hij eraan toe. “In de jaren tachtig sprak ik voor het eerst over humanitaire voorraden die op de open markt en zonder toezicht werden verkocht,” zei Bedein. ”En Israël veranderde niets. Er was geen toezicht. Zeggen dat ze hun werk niet doen is een understatement,” voegde hij eraan toe.
Vrede en haat beginnen met onderwijs
Hoewel velen voorstander zijn van het afschaffen van UNRWA, zegt Bedein dat dit geen realistische oplossing is. De organisatie is te sterk verankerd in de gebieden en in de Verenigde Naties en de Algemene Vergadering zou dit nooit accepteren, stelde hij. Hij zei echter dat het mogelijk was om de UNRWA van binnenuit te veranderen door te wijzen op de absurde situatie en verandering te eisen.
“Het motto van het UNRWA-onderwijs is ‘Vrede begint hier’. Hoe kan het dat een sociale organisatie van de VN haar onderwijssysteem gebruikt om kinderen voor te bereiden op oorlog?”
Bedein heeft een vijfpuntenplan opgesteld om UNRWA van binnenuit te veranderen:
- Het schrappen van UNRWA’s nieuwe op de jihad gebaseerde curriculum.
- Ontwapenen van UNRWA-scholen en stoppen met paramilitaire training.
- Ontslag van UNRWA-personeel dat banden heeft met Hamas, de Islamitische Jihad en Fatah.
- Hervestiging van de vierde en vijfde generatie vluchtelingen van de oorlog van 1948 in plaats van hen in permanente vluchtelingenstatus te laten.
- Oproep tot een audit van donorfondsen.
Bedein heeft vijf ontmoetingen gehad met Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de VN, die volgens hem openstaat voor zijn voorstellen. UNRWA is altijd corrupt geweest, maar niet altijd zoals nu, zei hij. Zelfs de kinderen die naar de scholen gingen, spraken over “hun thuis in Jaffa”, maar niet over teruggaan en iedereen in Jaffa vermoorden zoals nu, zei hij.
“De verandering vond plaats na 1992, toen de PLO het overnam van de toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres,” zei hij. “UNRWA werd overgedragen aan de PLO.”
[BRON: Israel Today, David Isaac]