Sta naast Israël!

Huidige situatie in Israël

8 apr 2024 | Nieuws

Op dit moment gebeuren er bijzondere dingen op de twee oorlogsfronten in Israël.

Zuidelijk front

Opeens en zonder dat er iets bekend is gemaakt door de IDF hebben vandaag de meeste troepen uit Gaza zich teruggetrokken! De grote vragen die op dit moment spelen zijn:

  • Heeft Israël zich voor de druk van de wereld gebogen?
  • Is dit om zich voor te bereiden op een hernieuwde aanval op Rafah, zoals de IDF en Netanyahu zeggen?
  • Staat er oorlog op het punt uit te breken in het noorden en zijn de legereenheden elders nodig?

Op dit moment zijn er geen antwoorden op deze vragen, maar er wordt volop gespeculeerd. Daarnaast is er veel beweging van de IDF in Israël. Het IDF Noordelijk commando meldt bijvoorbeeld dat het de voorbereidingen van operationele depots voor een brede mobilisatie van troepen heeft voltooid.

Noordelijk front

Een oorlog in het noorden lijkt voor de deur te staan. Het Telegram kanaal van Israël Today meldt: “Er is iets aan de hand maar het publiek tast op dit moment grotendeels in het duister…”
Onderhandelaars hebben Caïro verlaten en Egypte geeft aan dat ze successen hebben bereikt tijdens de onderhandelingen.
Gaan we op het punt een uitgebreide “gijzelingsruil-staakt het vuren” deal te zien?
Maar hoe? Als Hamas nog steeds een volledige terugtrekking van de Israëlische troepen en de terugkeer van de Palestijnen naar het noorden van Gaza eist?
Of is de plotselinge terugtrekking van de meeste IDF-troepen uit Gaza een korte rust voor de volgende storm?

Nog meer vragen dus.

Ondertussen trekt de bevolking van Gaza vanuit Rafah weer terug naar Khan Yunis en heeft de IDF weer een hoge Hezbollah commandant geëlimineerd.

Knesset

Netanyahu wordt geconfronteerd met een volgende politieke crisis over berichten dat de meeste Israëlische troepen zich terugtrekken uit Gaza en het gevoel dat dat dit geeft dat de oorlog plotseling is beëindigd. Zijn rechtse coalitiepartners eisen een onmiddellijke spoedzitting van het volledige kabinet en dreigen de regering te verlaten als dat niet gebeurt.
Ondertussen hebben zowel Netanyahu en Gantz gezegd dat de oorlog in Gaza doorgaat totdat Hamas, de veroorzaker van deze oorlog, is vernietigd.

We proberen u op de hoogte te houden!

Nieuwsbrief