Sta naast Israël!

Herbouw en Hoop in Amona na Ontruiming

27 nov 2023 | Nieuws, Projecten

Gisteren ontvingen we het bericht van Nati dat in deze onzekere en spannende tijd in Amona, de gemeenschap die eerder het bittere ontruimingsproces doormaakte, opnieuw geconfronteerd wordt met uitzettingen en de sloop van huizen. Te midden van een oorlogstijd, waarin het land en het volk al zwaar beproefd worden, lijkt deze handeling des te schrijnender. Amona, gesticht in 1995, ligt ten noordoosten van Ramallah bij de nederzetting Ofra.

De geschiedenis van Amona is doordrenkt van strijd. Op 1 februari 2017 werd de nederzetting ontruimd door de Israëlische overheid na een langdurige juridische strijd. Voor de inwoners van Amona werd het dorp Amichai gebouwd als een vervangend thuis, een plek van herstart te midden van verloren jaren. Na de uitzetting en sloop van Amona in 2017 zijn er tevergeefs verschillende pogingen geweest om terug te keren. Ook gisteren zijn er verschillende bouwwerken ontruimd en vernietigd.

Maar vanwege de sterke band met dit stukje van Gods land is men direct begonnen met de bouw van nieuwe behuizingen voor de bewoners van Amona (zie foto). Dit vindt plaats mede dankzij uw hulp en support. Namens Nati, hartelijke dank hiervoor.

De herbouw van Amona wordt niet alleen gezien als een fysieke daad van reconstructie, maar ook als een symbolische uiting van veerkracht en vastberadenheid. In de schaduw van verdriet rijst de belofte van een hernieuwde toekomst voor de settlers van Amona. De lokale bevolking lijkt vastberaden om niet alleen hun huizen te herbouwen, maar ook de fundamenten van hun gemeenschap en identiteit te verstevigen. Amona, ooit geveld, rijst op als een baken van weerstand, sterker dan ooit tevoren.

Nieuwsbrief