Sta naast Israël!

Kort interview met Nati Rom

8 nov 2023 | Nati Rom, Nieuws

We stelden Nati vier vragen:

1. In de media in Nederland zien we dat de Joden-pioniers Arabieren aanvallen, doden, stenen gooien, huizen verbranden en olijfbomen omhakken om land in te pikken. Is dit waar?

Dit is nepnieuws! Het aantal pioniers is gelijk gebleven. Er is sinds de Gaza-oorlog geen toename van mensen, land of dorpen in Judea of Samaria. Al jaren wordt de schuld van alles, dus nu van de Gaza-oorlog, in de schoenen geschoven van de pioniers. In Israël zelf wordt dit nieuws verspreid door een zeer kleine, links-radicale groep. Dit nieuws, onder andere te lezen in de linkse krant Ha’aretz, wordt vaak overgenomen door westerse media. Het nieuws komt er in het kort op neer dat de pioniers oorlog brengen en geen vrede, wat niet waar is volgens Nati! Hij vindt het erg jammer dat deze kleine groep zoveel aandacht krijgt en zorgt voor verdeeldheid in binnen- en buitenland.
Verder zegt Nati dat er inderdaad Arabieren zijn omgekomen. Dit is een aantal keren gebeurd bij rellen en bij steengooi-acties van Arabieren. Hij meldt er extra bij dat het dan in de meeste gevallen gaat om extremisten die zich hebben aangesloten bij Hamas. Het gaat hierbij vaak om bepaalde regio’s of dorpen in het hartland. Het dorp Huwara is hier een bekend voorbeeld van: hier werden voor de oorlog al aanslagen gepleegd op Joden!

2. Wat veranderde er in het dagelijks leven nadat de oorlog begon?

Dinsdag was Nati in het noorden om soldaten te ondersteunen. Hij zegt dat er dorpen en zelfs hele steden leeg zijn omdat de mensen geëvacueerd zijn in verband met de oorlog! In Jeruzalem en Eilat worden de evacués opgevangen in hotels die anders leeg zouden staan. Ondanks dat zijn ook in Jeruzalem de straten leeg. De meeste mensen dienen in het leger of doen vrijwilligerswerk. Veel mensen hebben geen werk vanwege de oorlogseconomie. De mensen die overblijven komen uit angst hun huis niet uit.

Nati geeft aan dat zijn eigen leven ook anders is geworden. Een deel van de dag zit hij in de beveiligingsgroep en loopt hij wacht. Als advocaat doet hij alleen nog bijzondere zaken.

3. Je werkt dus nog steeds als pro deo advocaat? Welke zaken zijn er nu nog?

Nati zegt dat hij alleen nog maar bijzondere zaken heeft, het normale werk is er eigenlijk niet meer. Zo zegt Nati dat hij een soldaat verdedigde die op een Arabier had geschoten. De soldaat werd gearresteerd omdat de Arabier beweerde dat hij zomaar werd neergeschoten. Dit bleek echter niet waar te zijn. Nati had overtuigend bewijs dat het niet ging om één persoon, maar om een menigte Arabieren die stenen gooiend riep alle Joden te gaan vermoorden en dat ze van Hamas waren! De soldaat schoot uit zelfverdediging en werd vrijgesproken!

4. Wat is je grootste kostenpost?

Nati geeft aan dat hij op dit moment genoodzaakt is om heel veel auto te rijden. Als advocaat moet hij naar verschillende rechtbanken. Vanuit Stichting Or Ami rijdt hij langs verschillende dorpen en steden om hulp te bieden in de vorm van voedselkaarten, beveiligingsapparatuur en dergelijke. Daarnaast gaat hij regelmatig bij de soldaten in het noorden of het zuiden langs om ze te ondersteunen. Brandstof is erg duur geworden! Nati hoopt dat er meer en meer mensen zijn die Gideon held (maandelijkse support) worden zodat hij zijn werk kan blijven doen of, beter nog, kan uitbreiden.

Nieuwsbrief