Sta naast Israël!

Interview Nati Rom

7 sep 2023 | Nati Rom, Nieuws

Hoe is het in Israël?

Ik denk dat we nu in een kritische en in een historische tijd leven. In Israël lijkt de onderlinge broeder strijd weer los gebarsten te zijn. We lezen in de Tenach* dat de stammen tegen elkaar ten strijde trekken. Ik zie dat nu weer gebeuren. Ik hoop en bid dat Hashem* het verhoedt!

Wij leven als pioniers op de frontlinie en dat is zwaar. Er zijn bijna dagelijks aanslagen, sommige met dodelijke afloop. De Arabische* bevolking terroriseert aan de lopende band. Niet alleen met aanslagen op mensen, maar ook met rook, met stenen barricades, stenen gooien, beplanting vernielen of bouwen op C-gebied. Dit resulteert voor mij weer in een hogere werkdruk, omdat hier continue rechtszaken uit voortvloeien.

Naast dit alles is het leven heel erg duur aan het worden door inflatie. Brandstof prijzen zijn bijzonder hoog. Voedsel is zelfs voor sommige al onbetaalbaar aan het worden

Desalniettemin geven wij de moed niet op! Maar iets meer ondersteuning kan op dit moment geen kwaad 🙂

Hoe is het met jullie huis in Evyatar?

Het huis is nog niet een echt huis. De muren staan er en het dak zit erop. Daarnaast is het op dit moment nog steeds niet toegestaan om daar te wonen. Er is een uitzondering gemaakt voor 5 families, dus Evyatar is ondertussen wel bewoond! Verder hebben we nog geen concrete plannen om te verhuizen. Wat wel mooi is om te zien dat het aantal studenten in Evyatar enorm toeneemt. De Jesjiva telt momenteel ruim 30 studenten! Dat is bijzonder.

Wat kunnen we in Nederland doen om je te ondersteunen?

-Nati glimlacht- Dat is niet zo’n moeilijke vraag. Het antwoord is dan ook eenvoudig. Stop niet met bidden. En denk ook na over wat je bid. Als je bijvoorbeeld bid dat Hashem de wijngaarden in Judea hersteld, wat verwacht je dan dat Hashem gaat doen? Dat Hij de wijnranken uit de lucht laat vallen? Dat ze vanzelf geplant gaan worden en dat ze vanzelf water krijgen? Of verwacht je dat Hashem het mogelijk maakt door jou? Dat hij jou tijd geeft, mogelijkheden of middelen. In ieder geval is op dit moment financiële ondersteuning zeer belangrijk!

*Tenach is wat wij het oude testament noemen, sommige noemen het ook wel het eerste testament
*Nati Rom spreekt de naam vaan God niet uit, daarom gebruikt hij het woord Hashem. Hashem betekend “de Naam”
*Arabische bevolking in Israël worden in Westerse media ook wel Palestijnen genoemd
* Jesjiva is een Talmoedschool speciaal bestemd voor jongens en jongere mannen die niet gehuwd zijn

Nieuwsbrief